Fotkanje smartfonom (1): flagshipom protiv objektiva, ogledala i prizmi

Negdje u Dolomitima, ovog ljeta - Samsung S6, Auto mod (ISO 40, f 1.9, 1/1500)

Negdje u Dolomitima, ovog ljeta – Samsung S6, Auto mod (ISO 40, f 1.9, 1/1500)

Ovog sam ljeta na put motorom po Alpama otišao opremljen vrlo dobrim mirrorlessom, koji je nakon prvog dana ostao u torbi – sve preostale fotke na putovanju su snimljene smartfonom, bez imalo kajanja.

To me je iskustvo ponukalo da u slobodno vrijeme pročačkam koliko su daleko kamere na smartfonima prodrle u svijet digitalnih fotoaparata kakve poznajemo… Valjda kao i svi koji ovo čitaju, i ja već godinama “okidam” daleko više fotografija smartfonom nego “pravim” fotoaparatom. Razlog za ovo je trivijalan: smartfoni su uvijek sa nama, uvijek spremni za okidanje i što je možda još važnije – za šeranje snimljenih trenutaka s prijateljima na nekoj od društvenih mreža. Da, sad će netko umrijeti od (pod)smijeha, ali kada ste sa sobom u restoran ponijeli DSLR kako bi fotkali mamojebni komad mesine, pričekali da dođete doma i skinete fotku s aparata, obradite ju i putem računala ju uploadate na Facebook/Instagram? Nisam niti mislio…smartfoni kamere zajednoU mojim su rukama 3 korejska flagshipa među smartfonima – LG G4, Samsung S6 i S6edge+ – koje ću probati staviti u što je veći broj fotografskih situacija u kojima bi ih mogli staviti normalni ljudi.

Naime, ja nisam profesionalni fotograf – nisam čak niti osobit fotoamater. Ne držim fotke na Flickru, nemam stranicu tipa Saša Ilišević Photography niti sam ikad svoje fotke izlagao na izložbama. Ako sam išta, onda sam netko tko se jednostavno voli igrati s medijem fotografije za svoju dušu, uloviti neki trenutak, sačuvati neko sjećanje… i uvijek učiti i isprobavati nove stvari.

Isto tako, ovo nije usporedni test smartfona – ako vas zanimaju Snapdragoni, Exynosi, quad i octa core, gigabajti i slične smartfonske papazjanije onda trkom na GSMArenu, Engadget, The Verge, Android Police i slične sajtove… IM(N)SHO, 2015. godina je u neku ruku godina zrelosti cijelog tržišta smartfona i teško je da ćete (jako) pogriješiti koji god da flagship ili midrange smartfon odaberete (a i među jeftinima ima odličnih izbora). Ja imam neke svoje favorite, ali opet – to su favoriti za mene, na osnovu stvari koje su meni bitne, a vama mogu biti posve sporedne.

usporedni test smartfona

Ne, ne i ne – nemoje očekivati usporedni test smartfona – čelom nazad, molit ću lijepo, internet je prepun kvalitetnih traktata na temu da li je bolji LG G4 ili Samsung S6… ako vas toliko zanima moje osobno mišljenje, javite se pa ćemo proćaskati…

A nekako mislim da ovo neće biti niti usporedni test kamera na smartfonima – barem ne na način kako bi to uradio jedan DxO Labs, seciranjem svakog fotoaparata u svojoj bateriji DxOMark Mobile testovaAko vas zanimaju toliki detalji, toplo vam preporučujem da ih potražite na gornjem linku. No, nekako slutim da ćete teško (ako i ikad) donijeti odluku samo na osnovu tamo napisanog.

Naime, 2 od 3 gore navedena smartfona – LG G4 i Samsung S6 – su sa mnom provela već nekoliko tjedana “na terenu”, ali ne mogu dati jednoznačan odgovor koja je od njihovih kamera bolja. Možda budem na kraju pametniji – stay tuned

SLR je mrtav kliče se na 900.000 mjesta na internetu - nekad kao flamebait, nekad kao jednostavno "novinarski naslov", ali svejedno nisam primijetio da su SLR-ovi nestali....

“SLR je mrtav” kliče se na 911.000 mjesta na internetu – nekad kao flamebait, nekad kao jednostavno “novinarski naslov”, ali svejedno nisam primijetio da su SLR-ovi nestali….

Najzad, ovo neće biti clickbaity članci o tome kako su SLR-ovi mrtvi i sve ih treba pobacati u smeće jer flagshipovi među smartfonima snimaju danas imaju više megapiksela, snimaju RAW i šta ti ja znam što sve ne.

Tko god vam prodaje fore s takvim crno-bijelim člancima – bilo da je riječ o smrti PC-ja (jer svi imamo tablete), smrti PC gaminga (jer eto igraće konzole, jer eto igranje na smartfonima/tabletima), smrti čega-li-već – ili nema pojma o čemu piše i priča iz guzice, ili je riječ o vrsnom flame članku koji služi samo da privuče klikove.

DSLR-ovi se barem ne moraju bojati smartfona kada je riječ o zarađivanju kruha fotografijom. Fizika je fizika tj. optika je optika i dok netko ne napravi nemoguće – malenu leću na smartfonu koja bi mogla zamijeniti sve šarenilo objektiva na DSLR-ovima i sličnim digitalnim fotoaparatima. S druge strane, ako negdje naletite na trezven i argumentiran članak o tome kako razvoj DSLR-ova stagnira te ih u svakodnevnoj upotrebi u rukama prosumera (poluprofesionalaca, po naški) zamjenjuju kompaktniji i sve sposobniji mirrorlessi – e, to je već drugi par opanaka.

Ono što možete očekivati kroz idućih nekoliko postova jesu moja osobna iskustva dok se skitam i snimam. Bilo da je to pod pauzom po kvartu, navečer u gradu, na vikend điru motorom ili gdje li i kada već… Ruksak s mojim “pravim” fotoaparatom i raznom mu pripadajućom skalamerijom (ali nemam je puno) je spreman, a spremni su i smartfoni s gornje slike. Baterije su napunjene, memorijske kartice očišćene, pa hajde(mo) – eksperiment počinje…

Vidimo se u sljedećem nastavku…

UPDATE: za sljedeći nastavak kliknite OVDJE.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *