Intel NUC Mini PC (2016): sitni, ali dinamitni

intel-nuc-d54250wyk-5

Intelov NUC je maleni PC koji stane na dlan, sa svim esencijalnim konektorima, koji radi tiho i troši malo struje, a nudi puno – na vama je samo da smislite kako ga vi možete iskoristiti…

Disklejmer: Intel je toliko želio da napišem koju riječ o najnovijim NUC-ovima da su odabrali najjači model, napunili ga svim komponentama i najbržom dostavom poslali za Zagreb. Bili su toliko dobri pa su instalirali i Windowse 10 i sve najnovije drivere. Lukavi su, nema što 😉

U tri godine koliko postoje, svjetlo je dana ugledalo već šest generacija Intelovih mini PC-jeva pod imenom NUC – unutar svake generacije nalazi se po nekoliko modela, ali osnovna se formula nije mijenjala. Svako Intelovo računalo NUC je pravi, punokrvni PC koji može vrtjeti najnormalnije Windowse (i raznorazne Linuxe). Samo u manjem formatu – PC računalo koja se skupilo u pranju.

20160330_131814Dimenzije: dužina i širina 115 mm x 111 mm, a visina (ovisno o modelu) 32 ili 48 mm. Masa mu je zanemariva – dovoljno je lagan da ga uz pomoć priloženog VESA mounta možete zašarafiti i na poleđinu vašeg monitora.

Dakle, u kućištu koje bukvalno možete držati na dlanu se nalazi PC računalo koje može sve što može i neki prijenosnik ili ultrabook.

Uredski PC? Bez po’ muke. Kućni PC za surfanje i klince? Samo naprijed. HTPC za playback filmova i streaming glazbe? Neće se niti oznojiti. Torrentbox? Nema frke. Kućni server za ownCloud servise? Totalno dobra stvar.

Igranje? OK, može i to, ali u okvirima Intelove integrirane grafike (koja je iz godine u godinu sve bolja) – za najnovije i najzahtjevnije igre nije, ali nešto iz prethodne generacije igara može proći. Recimo, ako trebate neki PC da vam klinci mogu igrati Minecraft – to će svaki aktualni NUC odraditi bez problema. Isto tako, ako ste fanovi indie igara ili ste jednostavno navikli kupovati nešto starije igre kada se one nađu u Steamovim rasprodajama ili u Humble Bundleovima – tu ste sa NUC-ovima na konju.

NUC modeli

Zapravo, gornja granica toga što možete napraviti s nekim NUC-om će uvelike ovisiti o tome za koji se model NUC-a odlučite. Kako već rekoh, meni je Intel poslao najjači aktualni model NUC-a – NUC6I5SYH – no u aktualnoj šestoj generaciji postoje 4 NUC modela. Besramno ću prekopirati tablicu svih aktualnih NUC-ova s Wikipedije:

intel nuc 6th gen skylake

Zapravo, moglo bi se komotno reći da postoje dva modela i dva različita kućišta – entry modeli s procesorom Intel Core i3-6100U i top model s procesorom Intel Core i5-6260U, te tanje i deblje kućište u koje stane 2.5″ SATA disk kakav se obično ugrađuje u prijenosnike (SSD ili mehanički disk).

SwiftCanyon-Family-NUC_frontangle

Niski i visoki, kako ih i sam Intel zove (short i tall) – u lijevi od diskova stane “samo” M.2 SSD, dok u deblji/visoki, pogađate, pored toga stane i 2.5″ SSD ili mehanički disk

Na taj način vam je ostavljeno dovoljno fleksibilnosti za kombiniranje performansi, mjesta za ugradnju diskova te cijene. Primjerice, ako vam je potrebno samo uredsko ili kućno računalo za Office i surfanje, možete se odlučiti i za jeftiniji Core i3 – uz SSD (M.2 ili “obični” 2.5-inčni) i manji će NUC biti i više nego dovoljan.

Dodajte memoriju i disk(ove)

20160330_134447

NUC su barebone računala – unutra se nalazi sve osim memorije i diska (te operativnog sustava), koje kupujete i ugrađujete sami (ili će vam ih rado ugraditi trgovac kod kojeg sve kupujete)

Kad već pričam o modelima NUC-a, važno je napomenuti da se NUC-ovim prodaju kao barebone kitovi – unutra se nalazi sve osim memorije i diska/diskova. Dakle, procesor, ploča, hladnjak, kućište, adapter za napajanje… na vama je da ubacite memoriju i disk/diskove, te instalirate svoj operativni sustav (Windowsi ili Linux). Ugradnja memorije i diska/diskova je vrlo lagana, ali o tome malo više kasnije. No, ako želite, u trgovinama možete kupiti i gotovo NUC računalo s željenom količinom RAM-a, diskom i OEM verzijom Windowsa – svaki će vam trgovac to rado ugraditi i instalirati.

Isto tako, NUC-ovi dolaze bez periferija – tipkovnicu i miša kupujete sami.

Intel NUC genericOko ostatka nemojte previše razbijati glavu – na oba kućišta imate 4x USB 3.0 konektora (2 sprijeda, 2 straga), gigabitni žični Ethernet te HDMI i miniDisplayPort konektori za spajanje na televizor ili monitor. Na lijevom boku se nalaze čitač SD memorijskih kartica, te Kensington lock utor za istoimenu bravicu ako želite svoj NUC privezati da ne bi ovako malen i lagan “dobio noge”.

Eh da, u svakom NUC-u se nalazi i Intelova Dual Band Wireless-AC 8260 (802.11ac) WLAN kartica koja može povući do 867 Mbps (ako imate 802.11ac kompatibilan router).

No, zavirimo malo u unutrašnjost najjačeg NUC-a, modela NUC6I5SYH – posrijedi je model s Intel Core i5-6260U u debljem kućištu tako da se unutra mogu ugraditi M.2 SSD i 2.5″ SSD/HDD diskovi. Meni ga je Intel poslao već sastavljenog u tipičnoj konfiguraciji – sa 8 GB RAM-a te Intelovim 2.5-inčnim SSD-om iz serije 535 kapaciteta 240GB. Gore su instalirali Windowse 10 Home sa svim najnovijim driverima. Sve detalje o njemu možete saznati na ovom linku.

UNBOXING (jer to vole mladi…)

20160329_132109NUC6I5SYH, kao i svaki NUC, dolazi u maleckoj kutiji, jedva nešto malo dužoj i široj od samog NUC-a. Unutra se nalaze: NUC (duh!), adapter za napajanje (jedva malo veći od punjača za tipični smartfon) sa nastavcima za sve moguće svjetske strujne utičnice (EU, USA, UK, AUS, CN itd.), VESA adapter za postavljanje na poleđinu monitora te quick guide za instalaciju memorije i diska. Potonjeg ćete, naravno, poput svakog Pravog Muškarca (TM) baciti – jer vam zaista neće trebati – nema načina da nešto okrenete ili krivo ugradite. Sve je isto kao da prčkate po unutrašnjosti stolnog računala ili prijenosnika – zapravo, još brže i jednostavnije.

20160330_132743Za početak, okrenite NUC naopačke i uzmite u ruke križni šarafciger (kacavidu ili odvijač, kako vam drago) te odšarafite četiri šarafa u kutovima kućišta. Primijetiti ćete kako su dotični zapravo gumirane nožice – jako zgodna stvar koja smanjuje vibracije koje bi mogao proizvoditi mehanički disk koji ćete eventualno ugraditi unutra.

Povucite za šarafe i odvojiti ćete donju ploču od ostata kućišta.

I to je to – imate pristup unutrašnjosti NUC-a.

Pred vama će se naći NUC rasklopljen kao knjiga – i doslovno i u prenesenom značenju 🙂

20160330_134039

Lijeva polovica na gornjoj slici je prostor za ugradnju 2.5″ SSD/mehaničkog HDD diska, dok se na desnoj polovici NUC-a nalazi sve drugo. Npr. desno imate dva utora za DDR memoriju (DDR4 SODIMM kao za prijenosnike, 1.2V, 2133 MHz), u koja možete smjestiti maksimalno 32 GB RAM-a.

20160330_134219

Uz utore za memoriju, na kvadratičnoj matičnoj ploči NUC-a vidjet ćete i utor za instalaciju M.2 SSD diska – on će zauzeti lijevi bok i u unutrašnjosti prekriti čitač SD memorijskih kartica te WLAN mrežnu karticu (metalna pločica s žicama koje vode do WLAN antene). NUC prima i “kratke” i “dugačke” M.2 SSD-ove – označene kao 22×42 ili 22×80.

Jasno, u današnje vrijeme cjenovno pristupačnih SSD-ova svi će nastojati da unutra ugrade jedan ili oba SSD diska. No, NUC-ovi su po prirodi prilično fleksibilni – u ovakve “deblje” modele poput ovog možete smjestiti npr. superbrzi M.2 SSD koji će držati operativni sustav, te uz njega ubaciti ogromni i jeftini 2.5″ mehanički HDD disk kapaciteta više terabajta na kojem ćete držati velike fajlove – filmove, glazbu, slike i slično…

20160330_134447Ako već imate štogod 2.5-inčnog diskovlja viška, možete ga “reciklirati” – ja sam za potrebe ovog “testiranja” unutra ubacio jedan (pra)stari 2.5″ Intelov SSD X25-V G2 od 40 GB (da, četrdeset gigabajta) sa kojeg sam vrtio Kodi/XBMC.

No, isto tako u NUC možete ubaciti i samo neki mehanički HDD koji vam je ostao nakon nadogradnje prijenosnika na SSD ili ga pak imate u nekom “malom” USB vanjskom disku – za NUC kao Kodi/XBMC player i to je i više nego OK.

Poprilično fleksibilno, zar ne?

Najzad, NUC možete još dodatno razmontirati tako da odšarafite dva šarafa na matičnoj ploči i odvojite preostalu polovicu koja s suprotne strane sadrži procesor s pripadajućim aktivnim hladnjakom.

20160330_135509

Ovdje zapravo nemate što tražiti – procesor nije nadogradiv, a aktivni hladnjak šuti i radi. Doslovno, šuti i radi – u normalnom uredskom radu je hladnjak NUC-ova vrlo tih, a zavrtjet će se malo jače i glasnije ako pokrenete neku 3D igru ili štogod slično što više opretereti sustav.

OK, sada kad sam sve ovo rasklopio za ovaj detaljni unboxing, vrijeme je da se sve to opet vrati u prvotno stanje – vidimo se u idućem nastavku mini-serijala o Intel NUC-u u kojem ću ovaj i5 NUC i njegovu integriranu grafiku Intel Iris Graphics 540 pokušati što je više moguće zaposliti…

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *