Virtualna ulaznica u 1000 svjetskih muzeja

Projekt Google Cultural Institute omogućuje vam da u svom browseru posjetite preko 1.000 muzeja razasutih po cijelom svijetu – cijena ulaznice je samo vaša dobra volja…

Google_Cultiral_Institute_meni

Uz istaknute teme, muzeje i izložbe moguće je pretraživati cjelokupni katalog, kolekcije ili pogledati “galerije” koje iz svega ponuđenog kreirali sami korisnici

Sam projekt Google Cultural Institute postoji već 5 godina, a počeo je kao kolekcija 17 svjetski poznatih muzeja koji su na ovaj način ponudili svakome razgledavanje u početku nekoliko stotina slika, zapisa i artefakata. S vremenom se taj popis širio i postajao sve raznovrsniji, te je prije nekoliko dana na svoju petu obljetnicu Google Cultural Institute premašio brojku od 1.000 muzeja i kakvih 6 milijuna objekata, razasutih kroz 70 zemalja svijeta.

Ovaj posve filantropski Googleov projekt najlakše bi se mogao opisati kao svojevrstan Google Street View za muzeje, ali na steroidima. Naime, osim puke stritvjuovske šetnje prostorima muzeja, Google Cultural Institute vam omogućuje da u detalje proučite zamalo svaki potez kista ili krivulju kipa.

Primjerice, možete se spustiti kroz poznatu rotundu njujorškog muzeja Guggenheim (koja je sama po sebi svojevrsno arhitektonsko umjetničko djelo) zahvaljujući posebno razvijenom “letećem” Street Viewu. Ili pak prošetati grandioznim hodnicima najteže zgrade na svijetu – Palače Parlamenta u Bukureštu. No, možete i zastati uz neke od najpoznatijih Monetovih lopoča u superdetaljnoj “gigapikselnoj” rezoluciji te se na njima udubiti u zumirani svaki potez kistom – a nakon toga prošetati kroz stvarne vrtove koji su inspirirali monsieura Moneta.

Google Cardboard VR u akciji - iako još uvijek u eksperimentalnoj fazi, pregledavanje Google Cultural Institutea kroz ultrajeftini Google Cardboard otvara savim novu dimenziju virtualnih šetnji

Google Cardboard VR u akciji – iako još uvijek u eksperimentalnoj fazi, pregledavanje Google Cultural Institutea kroz ultrajeftini Google Cardboard otvara savim novu dimenziju virtualnih šetnji

Osim putem browsera, tableta ili smartfona, dio muzeja je dostupan i kroz Googleov Cardboard, ultrajeftini i samim time gotovo svakom lako pristupačan VR kit (košta svega par dolara) gdje uz pomoć vašeg smartfona možete pojedinim muzejima prošetati i unutar virtualne stvarnosti.

Uz sve to, moguće je kreirati i vlastite galerije iz popisa muzeja unutar Google Cultural Institutea – te ih jasno i podijeliti s drugima.

Google_Cultiral_Institute_HROno što me je posebno razveselilo jest činjenica da se u sklopu ovog projekta se nalaze i dva hrvatska muzeja: zagrebački Muzej za umjetnost i obrt te svjetski poznata galerija Josipa Generalića iz Hlebina, srca hrvatske naivne umjetnosti. Uz stalni postav ovih muzeja i virtualnu šetnju istima, pretraživanjem pojma “Croatia” doći ćete i do nekoliko stotina raznih vrsta eksponata koji su na neki način povezani s našim prostorom.

Najzad, jedna od najljepših stvari vezanih za Google Cultural Institute jest sama činjenica da je u stvarnosti nemoguće posjetiti sve ove muzeje razbacane po svijetu – financije i vrijeme vam to jednostavno ne dopuštaju, no tu vam je sve na dlanu.

22_logo-Google-Cultural-InstituteTako da zaista nema izgovora da pokoje popodne ili večer ne provedete u nekom muzeju… ostavite Facebook, Twitter ili Reddit i samo naprijed, kliknite ovdje.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *