GL – UPOSTI iz MUP-a: NO – VE registracijske PL – OČICE

You may also like...

5 Responses

 1. Domagoj says:

  “ovo funkcionira u BiH, ma koliko tamošnje lovačke priče pričale da se ipak nekako može skužiti tko je odakle”
  Ne radi se o nikakvoj lovackoj prici. Naime na svakoj tablici tj ispod nje, na crnom okviru, pise ime i grad osiguravajuce kuce vozila tako da je od pocetka bilo vrlo lako skontati tko dolazi odakle.

  • To je druga stvar – to je plastični okvir tablice koji se lako promijeni, IIRC košta 20 kn u ovim velikim trgovačkim centrima.
   U svakom slučaju je istina da se iz same kombinacije brojki i slova ne može zaključiti gdje je tablica izdana.

 2. Toni says:

  1. Nisan za to da svi gradovi imaju svoju oznaku jer mislim da je to nepotrebno, podjela je već dovoljno. Možda bi najidealnije bilo da imamo random slova, no ipak mislim da nema tolike potrebe za tim, a na ovo smo navikli. Budala uvik ima, al da se baš toliko razbijaju auta – nisu.
  2. Ispravak netočnih navoda: MUP je za Sinj i Trilj predložio oznake SNJ i TLJ, dakle ne ignoriraju se nikakva slova.
  3. Ispravak netočnih navoda: Građani iz Samobora, Velike Gorice i sl. će i dalje moći imati pločice ZG, no imati će i mogućnost da biraju pločice svoga grada. Isto tako će i građani Solina moći i dalje birati pločice ST.
  4. “Naizmjeničnim crvenim i bijelim poljima s desne strane zadržava se dio nacionalnog identiteta” Hmm, izgleda da nisi vidio dizajn Croatia Airlinesa, Hrvatske turističke zajednice i sl. Ljubičićeva dva kvadratića su najminimalističniji prikaz grba i zastave, prepoznatljivi su sasvim dovoljno 🙂
  5. Njemačka tipografija ne odgovara našim slovima (čćšđž) i uz to je jako ružna.

  • Uz ovaj članak u Večernjem priložen je popis svih preloženih oznaka – Sinj je SI, Trilj je TR. Gdje si vidio troslovne?
   http://www.vecernji.hr/hrvatska/mup-napravio-prijedlog-oznaka-gradova-na-autima-997854

   Btw. kad sam pisao članak tražio sam na MUPovom webu isti popis u PDFu ili tako nečem, ali ništa od toga (a MUP inače zna imati tamo svakakve dokumente i upute).

   Ovo s biranjem oznaka ZG, SA itf. – stoji, ali čemu to sve…?

   Najzad, iskreno – ljepota fonta/tablica bi trebala biti apsolutno sporedna, nije da ima Miss World Registracijske Pločice 😀

   • Toni says:

    http://www.dalmacijanews.hr/clanak/7cy4-sinj-snj-trogir-tg-komiza-km-sto-gradani-misle-o-prijedlozima-novih-registarskih-oznaka#/clanak/7cy4-sinj-snj-trogir-tg-komiza-km-sto-gradani-misle-o-prijedlozima-novih-registarskih-oznaka Ovdje san vidija SNJ no očito je krivo jer danas je izaša popis u Jutarnjem tako da si ipak tu u pravu. Da, također san tražio na stranicama MUP-a no toga nije bilo već su razno razni portali objavili te oznake. Slažem se, nema potrebe da imamo baš toliko oznaka i ne shvaćam uopće zašto je to bitno, no živin u većem gradu pa neću tribat razmišljat o tim glupostima. No, ako je to nekom zbilja bitno eto mu… 😉

    Dizajn nikako ne bi trebao biti sporedna stvar, naša auta će se vozit po EU i registracija je ujedno i reklama. Treći prijedlog s kockicama nije loš, no njemački font nije prilagođen našim slovima, nije ugodan oku i nije originalan već je samo funkcionalan. Funkcionalnost je bitna no ona je zadovoljena i s ovim fontom u prvom prijedlogu. Možeš primjetiti da je jako sličan njemačkoj tipografiji i nije baš jednostavno lažirat registracije no stilski je lipše izveden. Što se tiče grba, on je maknut jer je previše detaljan i na registraciji se ne vidi s veće udaljenosti, a ove dvije kockice crvene i plave boje su zapravo najminimalističniji mogući prikaz grba i zastave. Kombiniranje dizajna i fonta s različitih registracija prijedloga je vjerojatno nemoguće zbog autorskih prava i zbog toga sam za prvi prijedlog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.