Ulična umjetnost na Googleov način

Od danas je u sklopu Google Art Projecta dostupno preko 5.000 fotografija za kakvih 100 izložaka ulične umjetnosti širom svijeta – murala, značajnih tagganih zgrada, ali i Street View šetnje unutrašnjošću zgrada koje su u međuvremenu srušene.

regg and violant

Uvijek sam bio fasciniran uličnom umjetnošću, pa i fanatičan branitelj onoga što neki nazivaju vandalizmom – da se razumijemo, to ne znači da mislim kako je u redu da se nekom na fasadu zgrade napiše “Mamiću Cigane odlazi iz svetinje”. To zaista jest vandalizam najgore vrste, koji se nekad liječio posjetom Brkatog Organa Obitelji Dotičnog Geliptera i svime što je išlo uz to.

Ono o čemu ja govorim je prava ulična umjetnost – remek-djela nastala kao posljedica kreativnosti pojedinaca koji će provesti sate i sate, često na iglama zbog mogućeg nailaska policije, ukrašavajući neku oronulu fasadu ili derutni tvornički zid. Kao rezultat njihovih aktivnosti primjerice duž zida kompleksa Hrvatskih željeznica u zagrebačkoj Branimirovoj ulici umjesto smogom zamusanog zida na svakoj sekciji istog imamo različit mural, pravo bogatstvo umjetničkog izričaja.

Idući puta kada navratite u kino u Branimir centru odvojite pola sata i prošećite na istok do Branimirove tržnice i razgledajte spomenuti zid – nećete požaliti, među motivima i stilovima ima sigurno nešto što će vam se svidjeti.

Zid duž zagrebačke Branimirove dugogodišnji je dragulj ulične zidne umjetnosti

Zid duž zagrebačke Branimirove dugogodišnji je dragulj ulične zidne umjetnosti

No, vratimo se mi  Google Art Projectu koji vam omogućuje da virtualno prošećete po raznim svjetskim lokacijama, kako po ulicama, tako i unutar zgrada. Neki od izložaka na Google Art Projectu su u međuvremenu prebrisani ili pak kada je riječ o oslikanim/tagganim zgradama i srušeni pa je virtualna Street View šetnja jedini način da uživate u njihovoj ljepoti.

5Pointz Google Art ProjectPrimjerice, jedan od takvih “izbrisanih” izložaka je poznata njujorška zgrada 5Pointz, svojevrsni alternativni centar ulične umjetnosti i svjetska grafiterska Meka koji je prestao postojati u studenom prošle godine – srušen kako bi se na njegovom mjestu izgradio stambeno-poslovni (meh!) kompleks vrijedan kakvih 400 milijuna USD. Njega možete obići na Google Art Projectu.

Ako vam se krov ove zgrade čini maglovito poznat, vjerojatno ste ga vidjeli u prošlogodišnjem blockbusteru “Now You See Me” – u zgradi i na krovu 5Pointza se odigravaju scene završne iluzije u filmu.

street view interijera Google Art Project

Za dio zgrada je dostupna i Street View šetnja interijerima

Kao što sam već napomenuo, za dio zgrada je dostupna i Street View šetnja interijerima, što daje jednu posve novu dimenziju cijeloj priči.

Osim razgledanja eksterijera i interijera, Google Street Art vam omogućuje da od ponuđenih izložaka kreirate vlastitu galeriju koju možete snimiti i podijeliti s prijateljima.

Najzad, ako vam se probudio interes za uličnu/zidnu umjetnost preporučujem vam i jednu domaću web-adresu – Muzej Ulične Umjetnosti (MUU) koji na svojim stranicama predstavlja uličnu umjetnost diljem Hrvatske.

MUU Street Art Museum

Domaći MUU (Muzej Ulične Umjetnosti) nudi izloške razbacane po hrvatskim gradovima

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *