Doing IT Right: moj.zagreb.hr

U atmosferi Zagreba u kojem od gradske uprave i Holdinga (ne) očekujemo puno, a dobivamo sve manje, portal moj.zagreb.hr me je nadasve ugodno iznenadio. moj zagreb hr Zapravo se ne mogu sjetiti kako sam točno naletio na dio stranica Grada Zagreba pod imenom MojZagreb, moj.zagreb.hr, svojevrsni selfcare portal za građane Zagreba. MojZagreb ima svoj banner na glavnoj stranici zagreb.hr, ali nije smješten na osobito uočljivom mjestu pa sumnjam da sam došao tim putem. K tome, u brzopoteznoj i nimalo znanstvenoj anketi koju sam proveo među prijateljima, samo je jedan od njih čuo i vidio o čemu je riječ – iako mi google fu kaže kako je MojZagreb u pogonu sada već godinu dana, od 24.4.2013. godine … Kako kaže blurb na samoj stranici, “MojZagreb je usluga za omogućavanje građanima i građankama jednostavnu prijavu, pregled i komentiranje nepravilnosti i problema u Zagrebu te zaprimanje povratnih informacija od Grada po pitanju rješavanja problema.” Odete li na moj.zagreb.hr tamo možete prijaviti, te pregledati i komentirati prijavljene nepravilnosti kao što su “…oštećenje kolnika, oštećena signalizacija, smeće,  nepravilnost u sustavu za vodu i odvodnju, oštećena zelena površina i parkovna oprema, neispravna javna rasvjeta, oštećena tramvajska stanica” i druge dražesti urbane svakodnevice. FAQ je prilično jasan po tome što se putem ovog servisa može, a što ne može rješavati.

Prijava je još lakša uz vrlo dobre mobilne aplikacija za Android, iOS i Windows Phone

Prijava je još lakša uz vrlo dobre mobilne aplikacija za Android, iOS i Windows Phone

Nakon registracije, dovoljno je odabrati ulicu na karti i unijeti opis problema. MojZagreb možete i samo pregledavati pa tako možete vidjeti koje su sve nepravilnosti već prijavljene te u kojoj je fazi njihovo rješavanje.

Uz adresu, javnim službama možete pomoći i fotkom prijavljene rupe na cesti

Uz adresu, javnim službama možete pomoći i fotkom prijavljene rupe na cesti

Što je još bolje, MojZagreb ima i vrlo upotrebljive mobilne aplikacije za Android, iOS te Windows Phone smartfone koje dodatno pojednostavljuju proces prijave. Pomoću GPS prijamnika u smartfonu odredit će se lokacije prijave, a priložiti možete i fotografiju – primjerice, rupe na cesti. Inače, cijeli servis MojZagreb za Grad Zagreb su realizirali Omega Software i Globaldizajn. Pretpostavljam da je riječ o komercijalnom projektu ciljano rađenom za Zagreb, no vjerujem da bi spomenute tvrtke sustav prijave i aplikacije vrlo rado prodale i još pokojem hrvatskom gradu 😉 No, zapravo bih javni servis poput MojZagreb još više volio vidjeti kao otvorenu platformu namijenjenu svim gradovima u Hrvatskoj. Da se razumijemo, ne nužno i posve besplatnu – ali barem lakše dostupnu…

 

UPDATE: ako su istiniti navodi iz ovog članka na H-Alter.org, čini se kako je Grad Zagreb u aplikaciju MojZagreb i pripadajuće joj back office komponente (doduše u sklopu šireg projekta za poboljšanje komunalnog reda) doslovno ulupao preko 1,7 milijuna kuna, plus 22.000 kn mjesečno za održavanje sustava. Ovo ne mijenja moje mišljenje o featureima same aplikacije – ali za 1,7 milijuna kuna je debeeeeeeelo previše za ovo što se nudi, uzevši u obzir kao su na raspolaganju i besplatne alternative poput primjerice u Londonu upogonjenog FixMyStreet.

Možda bi više detalja o samoj prirodi pozadinskog dijela izvedbe MojZagreb opravdalo ovako visoku cijenu, no u šturom troškovniku potpisanog ugovora (kako navodi H-Alter) stoje tek dvije stavke – jedna je održavanje sustava za praćenje aktivnosti s mjesečnom cijenom od 22.000,00 kuna, za godinu dana ukupno 264.000,00 kuna, a druga nadogradnja sustava za praćenje aktivnosti od 1.100.000,00 kuna – jedinica mjere – “paket” bez ikakvih dodatnih objašnjenja.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *